Колку вино се сипува во чашите?

Чашите не треба да се полнат повеќе од две третини. Црвеното вино се сипува само до една третина од чашата.

0
1109

Ако сакате коктел забави, треба да знаете како да ја наредите стакларијата на масата. Елегантно е да имате некаква униформност на масата.

Традиционално, секој пијалок треба да се сервира во посебен стил и во различна големина на чаши.

Основно за ручек и за вечера се чашите за вода и за вино. Ако служите црвено и бело вино треба да имате различни чаши за двата пијакола. Чашите за бело вино се помали и пониски од тие за црвено вино.

Шампањското се сервира во тенки високи чаши, дизајнирани да ги одржат меурчињата подолго.

Чашите не треба да се полнат повеќе од две третини. Црвеното вино се сипува само до една третина од чашата.

Генерално правило е ниските чаши напред, високите позади. Можете да ги наредите чашите како на примерот од сликата.

Брендито се служи во балон чаши. Портото се служи после вечерата и се пие од мали чашки.