Прехранбени производи кои се најподложни на расипување и зараза

Причина за голем број заразни болести е токму храната која е лошо третирана во процесот на обработка, или е многу подложна на расипување додека е во сирова состојба. Еве на кои прехранбени производи треба да се обрне особено внимание

0
638

Стручњакот за безбедност на храна Бил Марлер за Бизнис инсајдер ги набројал прехранбените производи кои се најподложни на зарази и расипување.

Однапред исечкано овошје и зеленчук

Сечењето и пакувањето се „совршен начин за размножување на инсекти“, вели Марлер. Што повеќе луѓе ја фаќаат храната пред вас, поголема е можноста за зараза.

Семки

Иако се наводно многу здрави и се продаваат во продавниците за здрава храна, семките се големи преносители на салмонела.

„Јас воопшто не ги консумирам“, констатирал стручњакот за безбедност на храна.

Необработено брашно

Повеќето луѓе сметаа дека обичното брашно е безопасно, но всушност е голем преносител на бактерии. Сировото необработено брашно предизвикало инфекција со Ешерихија Коли во 24 американски држави. Марлер вели дека повеќето луѓе сметаат дека најголемиот проблем во сировото тесто е необработеното јајце, но всушност е и необработеното брашно. Најголем проблем е што други и не морате да го изедете, бидејќи сировото брашно може да ве зарази и ако по неговата употреба не ги измиете рацете.

Сирово месо

Марлер тврди дека месото треба термички да се обработи на температура повисока од 160 степени за да се убијат сите бактерии.

Сирови јајца

Досегашните епидемии со салмонела главно не научиле дека јајцата мораат секогаш да се обработат па дури потоа да се консумираат. Истото го препорачува и Марлер.

Непастеризирано млеко и сок

Во последно време на луѓето се почесто им се советува да пијат непастеризирани пијалоци затоа што на тој начин, наводно, во организмот се внесуваат повеќе нутритивни вредности.

„Нема никаков смисол да се пие напиток кој може во себе да има бактерии, вируси и паразити, ако сето тоа може да се избегне со едноставен процес на пастеризација“ тврди Марлер.