Наместо пластични, време е за растителни кеси

За да се распадне една пластична кеса, потребни се 200 години. Оваа кеса од 100 отсто растително потекло може да замени трилион пластични кеси кои се трошат секоја година

0
179

Една фирма во Индонезија, земја која е преплавена со отпад од пластични кеси, почнала да произведува кеса која е направена од јужноамериканската билка Маниока (попопуларна како Касава или Јука), која е целосно разградлива, а растворена во вода може и да се консумира.

Инаку, пластичните кеси се светски проблем, бидејќи за да се разгради една кеса се потребни околу 200 години.

Светската потрошувачка на најлонски кеси годишно достигнува помеѓу 500 милиони и милијарда парчиња.

Biodegradable Bags

We need these biodegradable "plastic" bags everywhere.

Posted by We Need This on сабота, 14 Април 2018