Колку лук дневно треба да се јаде против канцер

Овој зеленчук ја спречува појавата на опасни тумори и е докажан како најдобра превенција од канцер. А еве и колку е доволно да се јаде во текот на денот за да може да дејствува 

0
1883

Постојат 200 различни типови канцери со потполно различни симптои, но лукот е помеѓу најдобрите средства за превенција на оваа, често смртоносна болест.

Лукот има антибактериски својства и успешно во телото ги блокира материите кои можат да предизвикаат појава или раст на тумори. Исто така, ги стопира канцерогените супстанции во телото и го намалува ризикот од болести кој е предизвикан од генетска предиспозиција.

Лекарите истакнуваат дека е лукот одлична заштита и превенција од болести, а Светската здравствена организација напоменува дека секој човек треба да јаде по едно чешне лук секој ден или да зема 300 до 1000 мг лук во прав.

Фото: Pixabey