Кафето може да го забави или дури и да го спречи ракoт на простата, покажаа новите истражувања

Соединенијата кахвеол ацетат и кафестол покажаа дека го инхибираат растот на туморот во клетките отпорни на антиканцерогени лекови

0
237

Соединенијата пронајдени во кафето може да го забават или дури да го спречат растот на рак на простата, откриле научниците.

Истражувачите во Јапонија ги проучувале ефектите на две посебни соединенија што најчесто се наоѓаат во зрната кафе во пилот студија која го испитува растот на туморот кај клетките на глувци.

Беше покажано дека кахвеол ацетатот и кафестолот го инхибираат растот во клетките кои се отпорни на антиканцерогени лекови.

Научниците повикаа на претпазливост при примената на резултатите кај луѓето, но рече дека соединенијата би можеле да станат кандидати за лекување на рак на простата резистентен на лекови, ако резултатите бидат потврдени.

Јаглеводородните соединенија, кои може да се најдат во еспресото, често се отстрануваат во филтрираното кафе.

Наодите, објавени во списанието The Prostate, беа презентирани на 34-тиот конгрес на Европското здружение на уролози во Барселона.

Водачот на студијата, д-р Хироаки Ивамото од Факултетот за медицински науки при Универзитетот Каназава, вели: „Откривме дека кахвеол ацетатот и кафестолот го инхибираат растот на клетките на ракот кај глувците, но комбинацијата се чинеше дека функционира синергистички, што доведе до значително побавен раст на туморот отколку кај нелекуваните глувци“.

„По 11 дена, нелекуваните тумори пораснале за околу три и пол пати повеќе од оригиналниот волумен (342 проценти), додека туморите кај глувците третирани со двете соединенија пораснале за нешто повеќе од еден и пол (167 проценти ) пати од оригиналната големина“.

Истражувачкиот тим првично разгледал шест соединенија пронајдени во кафето, тестирајќи ги на клетките на ракот на простата кај човекот, а потоа на 16 глувци, од кои четири биле контролни.

Тие откриле дека клетките третирани со кахвеол ацетат и кафестол пораснале побавно од контролните.

Забележувајќи внимание, д-р Ивамото додал: „Ова е пилот студија, такашто оваа работа покажува дека употребата на овие соединенија е научно изводлива, но има потреба од понатамошни испитувања; тоа не значи дека наодите сѐ уште можат да се применат на луѓето.

„Важно е да ги имате овие наоди на ум. Ние исто така, го откривме намалувањето на растот во трансплантираните туморски клетки, наместо во мајчин туморски клетки. Сè уште не е тестиран кај луѓето.

Според него, она што го докажале е дека овие соединенија се чини дека имаат ефект врз клетките на рак на простата кои се отпорни на лекови во вистински услови и дека и тие треба дополнително да се истражат.

„Ние во моментов размислуваме како би можеле да ги тестираме овие наоди на поголем примерок, а потоа и кај луѓето”.

Професорот Ацуши Мизоками, исто така од Факултетот за медицина на Универзитетот Каназава, додава: „Ова се ветувачки наоди, но тие не треба да ги натераат луѓето да ја сменат потрошувачката на кафе.

„Кафето може да има и позитивни и негативни ефекти, па затоа треба да дознаеме повеќе за механизмите што стојат зад овие наоди, пред да размислиме за клиничките апликации.

Меѓутоа, ако можеме да ги потврдиме овие резултати, може да имаме кандидати за лекување на рак на простата кој е отпорен на лекови”.

Фото: Pixabey