Печена тиква со фета и мед

0
684

Состојки:

600 г тиква

3 лажици маслиново масло

2 лажици сусам (по желба)

3 лажици мед

1 лажица балсамико оцет

100 г дробено фета сирење

1/2 лажичка толчен лут пипер (по желба)

сол, црн пипер

Приготвување:

Загрејте ја рерната на 210oC. Ставете во тепсијата хартија за печење.

Излупете ја тиквата, исечете ја на коцки и попрскајте ги со маслото. Печете околу 20 минути во рерна.

Извадете ја тиквата од рерна и поросете ја со сусам и печете уште 10 минути.

Извадете ја тиквата, ставете ја во чинија,м прелијте со мед, оцет, поросете со лут толчен пипер и додадете здробено фета сирење. Зачинете со сол и црн пипер и послужете.