Зошто не треба да ги фрлате лушпите од ореви?

0
2092

Забниот камен е чест проблем и современата стоматологија за истото предлага доста решенија. Но овој алтернативен метод ве чини многу помалку, а ќе ви го реши и проблемот.

Еве што ви е потребно за ова.

Состојки:

250 мл вода
40 г лушпи од ореви

Приготвување:

Варете ги лушпите во водата околу 20 минути. Тргнете ги од шпоретот и поклопете го тенџерето. Оладете ја и исцедете ја течноста, а потоа ставете ја четкичката за заби во овој раствор на 10 минути, па на крајот темено исчистете ги забите, повремено натопувајќи ја во растворот. Повторувајте ја процедурата и до 3 пати дневно.
Овој раствор може да го користите два дена, а потоа треба да направите нов и веќе после неколку дена ќе воочите позитивни резултати.
Лушпите од ореви се моќно антибактериско средство кое ќе ви помогне во чистењето на забната обвивка од непријатни наслаги. Оваа процедура е корисна и за оние кои страдаат од крварење на непцата.