Состојки:
1 кг прокељ
1/4 шолја маслиново масло
1 лажичка сол
¼ лажичка свежо мелен бибер
2 лажици јаболков оцет
2 лажици мед
2 лажици сенф
2 лажички соја сос
Приготвување:
- Загрејте ја рерната на 200 степени
- Ставете го главичките прокељ кои претходно сте ги измиле и сте ги пресекле на половини врз хартија за печење, полејте ги со маслиново масло, зачинете ги, измешајте ги и ставете ги да се печат околу 15 минути. Повремено промешајте ги.
- Во меѓувреме направете го преливот: помешајте ги јаболковиот оцет, медот, сенфот и соја сосот.
- Извадете го прокељот од рерна и прелијте го со сосот, Измешајте и вратете ги во рерна уште 2-3 минути.
- Послужете ги топли.