Вистината за пластичните садови

0
1527

Најголемата загриженост поради која не се препорачува употребата на пластични кутии и шишиња, произлегува оттаму што овие производи содржат потенцијално канцерогени хемикалии и ендокрини разорувачи кои можат да се растворат во храната и пијалоците.

Групите за застапување на потрошувачите посочиле три видови на пластика, особено, полистирен (во основа, стиропор); поливинил хлорид, кои се користи да се направи проѕирна фолија базирана на ПВЦ; и поликарбонатна пластика (се мисли на тешките пластични шишиња со вода, чашите за деца, па дури и бебешките шишиња). Американската администрација за храна и лекови (ФДА) информираше дека сите овие пластики се безбедни. Но групите за застапување на потрошувачите сугерираат поинаку.

ВНИМАТЕЛНО

За целите на рециклирањето, пластиката е означена со броеви на дното од производите. Избегнувајте полистирен (# 6), поливинил хлорид (# 3) и поликарбонат (# 7) пластика за складирање на храна, бидејќи тие најверојатно ќе ги испуштат хемикалиите. ХРаната чувајте ја во стаклени или керамички садови. Користете старомодна пергаментна хартија за да спакувате сендвичи. Бебињата и малите деца се изложени на поголем ризик за здравствени проблеми поврзани со хемикалиите во пластиката. Избегнувајте шишиња и чаши направени од поликарбонат. Тие содржат бисфенол А (БПА), ендокрин разорувач.

ПОВНИМАТЕЛНО
Не купувајте вода во пластични шишиња. Не само што е оваа навика непотребна, туку и нема докази дека водата од шишиња е побезбедна од водата од водовод. Шишињата со вода за еднократна употреба, исто така, може да бидат засолништа за бактериите ако ги полните и повторно ги користите. Многу пластични шишиња за вода за еднократна употреба се изработени од поликарбонат, па за да се намали можното истекување на овие хемикалии, не ги полнете со топла или жешка течност, и ги рециклирајте ги старите или изгребани шишиња. Најбезбеден решение за полнење вода е најверојатно метално шише.

НАЈВНИМАТЕЛНО
Избегнувајте секаков вид на пластика во вашата кујна секогаш кога е можно. Храната спакувана во пластика треба да се префрли во хартиени пакувања или да се чува во стаклени или керамички садови.