Состојки:
За тартот:
1 јајце
120 г ладен путер
100 г пченкарно брашно
100 г бело или некое друго
1 рамна лажица шеќер
малку ладна вода (по потреба)
За филот:
3 јајца
100 г шеќер
120 г путер на собна температура
100 г мелени ореви
4 лажици кисела павлака
4 лажици сок од лимон
рендана кора од 1 лимон
6 лажици урда
10-15 сливи
ванилин шеќер
по желба цимет, мускатно оревче
По желба – шеќер во прав за поросување
И уште 50 г сечкани ореви по желба
Приготвување:
Ладниот путер исечете го на парченца и измешајте го со брашното и останатите состојки и замесете тесто. Завиткајте го во проѕирна фолија и ставете го во фрижидер барем на 1 час.
За филот изматете ги јајцата со шеќерот, па додадете павлака, кора од лимон, сок од лимон и омекнатиот путер. Измешајте добро, а потоа додадете ги мелените ореви и урдата.
Во меѓувреме измијте ги сливите, преполовете ги и ставете им ванилин шеќер и по желба, цимет и други зачини.
Тестото расукајте го на набрашнета подлога и префрлете го во калап за тарт или обична тркалезна тепсија во која сте ставиле хартија за печење или пак сте го намрсиле и набрашниле. Натапкајте го од страните за да ги прекрие рабовите од тепсијата и за да не ви истече филот.
Тестото избоцкајте го со вилушка и ставете го во загреана рерна на 10 минути, а потоа извадете го и распоредете ги сливите, а потоа прелијте ги со филот. одозгора, доколку сакате ставете сечкани ореви.
Вратете го во рерна и печете го 50-60 минути. Кремот нема да биде потполно цврст па не претерувајте со печењето. И ако биде малку течно, тоа е во ред, само ќе биде посочно.