Состојки:
18о г путер
180 г шеќер
1 ванилин шеќер
рендана кора од 1 лимон
3 јајца
180 г брашно
1 лажичка прашак за пециво
За преливот:
100 г шеќер во прав
сок од 1 лимон
Приготвување:
Одвојте ги белките од жолчките. Изматете ги белките во цврст снег и одтавете ги настрана.
Путерот кој претходно стоел на собна температура измешајте го со миксер па додадете ги шеќерот и ванилиниот шеќер, потоа додадете ја ренданата кора од лимон, па жолчките. Мешајте па додавајте наизменично од снегот од белки и од брашното помешано со прашокот за пециво.
Се добро соединете.
Загрејте ја рерната на 200 степени.
Калапот намрсете го и поросете го со брашно.
Истурете ја смесата и израмнете.
Печете првите 10 минути на 200°C, а потоа намалете на 170°C и печете уште 20 минути. Кога е бисквитот печен извадете го од калапот и оставете го да се олади.
За да го направите преливот, помешајте го шеќерот со сок од лимон, добро соединете ги и прелијте врз изладениот колач.