Состојки:
450 г батат
220 г јаболки
1 лажица маслиново масло
1 кромид
2-3 лажици кари
1 и 3/4 шолја вода
1 и 3/4 шолја свежо цеден сок од јаболка
Сол
180 мл јогурт
Препечено лепче за послужување
Сечкан магдонос
Приготвување:
- Излупете ги јаболката и бататот и исечете ги на кришки. Проварете ги во зовриена вода за да омекнат.
- Во поголем сад загрејте масло и пропржете ги кромидот и карито. Додадете ја водата и оставете да зоврие.
- Тргнете од оган и кога ќе се подолади изматете се заедно (јаболките и бататот заедно со кромидот, водата и карито) со миксер или во блендер. Посолете и додадете го сокот од јаболки и се заедно варете околу 5 минути.
- Тргнете од оган и додадете го јогуртот.
- Послужете со препечено лепче и поросено со исечкан магдонос.