Сирови никулци: добри или лоши?

Во текот на изминатите години, имало најмалку 30 пријавени епидемии на болест поврзани со сирови или минимално зготвени никулци. Повеќето од појавите биле предизвикани од E. coli или салмонела.

0
353

Постојано се зборува за тоа дека се никулците здрави. На пример, за чистење на бубрезите, јакнење на срцето, подобрување на циркулацијата, подигање на енергијата и виталноста, за намалување на лошиот холестерол, крвниот притисок, шеќерот, и така натаму.

Но Агенцијата за храна и лекови (ФДА) ги категоризирала како потенцијално опасна храна. Дали ова значи дека треба да ги избегнувате?

Не секогаш.

Зошто се никулците добри?

Слатките зеленчуци како што се луцерка, детелина, ротквица, кромид и грашок додаваат боја, текстура и вкус на јадењата. Можат да се јадат во сендвичи и салати или топли во помфрит.

Никулците се исто така и хранлива храна. Една чаша луцерка има само 8 калории и е добар извор на витаминот К. Таа, исто така обезбедува мноштво други хранливи материи како витамин Ц, влакна, фолна киселина, бакар и манган.

Зошто се никулците лоши?

Во текот на изминатите 16 години, имало најмалку 30 пријавени епидемии на болест поврзани со сирови или минимално зготвени никулци. Повеќето од појавите биле предизвикани од E. coli или салмонела. Во овие епидемии, обично извор на бактерии е семето. Иако постојат различни одобрени третмани за уништување на штетните бактерии од семињата, не постои гаранција дека сите бактерии ќе бидат уништени.

Размислете дали одгледувањето на никулци во домашни услови е побезбедно? Не е задолжително. Дури и ако се одгледуваат под санитарни услови во вашиот дом, изворот на бактериите се наоѓа во самото семе. Бактериите среќно ќе се размножуваат, додека семето никнува.

Луѓето со послаб имунолошки системи, како што се постарите возрасни лица, бебиња, мали деца, бремени жени и доилки, треба да избегнуваат сирови никулци.

Но ако имате силен, здрав имунолошки систем, јадењето сирови никулци не треба да биде проблем. Ако сте загрижени, сепак избегнувајте да ги јадете сирови или малку зготвени.

Преземено од ТУКА.