Состојки:
Младо цвекло со зелени листови (или цвекло + блитва)
1 главица лук
4 лажици маслиново масло
¾ лажичка сол
1 шолја бел оцет
¼ шолја шеќер
½ шолја потпечени оревчиња
¼ шолја сечкан црвен кромид
¼ шолја свеж копар
Приготвување:
- Загрејте ја рерната на 200°Ц.
- Измијте го цвеклото и исечете ги зелените листови од стеблото. Оставете ги настрана листовите и стебленцата. Излупете го лукот, но не го делете на чешниња, туку пресечете ја главицата на половина, по хоризонтала.
- Ставете ги цвеклото, лукот, 2 лажици масло и ½ лажичка сол во мала тава за печење и покријте со фолија. Печете околу 1 час додека не омекне. Оставете да се оладат.
- Помешајте ги шеќерот и оцетот во еден сад. Истиснете го лукот од лушпата и ставете го во садот. Излупете го цвеклото и исечете го на парчиња па ставете во садот со маринадата и оставете го така најмалку 2 часа или пак направете го сето ова еден ден претходно.
- Ситно исечкајте ги стебленцата од листовите на цвеклото и самите ливчиња (а доколку не најдовте вакво цвекло, тогаш истото направете го со блитвата). Ставете ги во голем сад. Извадете го цвеклото со лажица-решетка од маринадата и ставете го во садот за салата, а потоа додадете ¼ шолја од маринадата. Додадете ги оревите, кромидот, копарот и ставете 2 лажици маслиново масло и сол по вкус и полека се измешајте.