Состојки:
2 шолји
ориз
30 костени
1 црвен кромид
1 л зеленчукова супа
150 г варена шунка
власец за украсување
сол, бибер
маслиново масло
2 лажички путер
2 чешниња лук
Приготвување:
1 Загрејте ја во еден сад супата, намалете го огнот и оставете полека да врие
2 Во тенџере ставете малку маслиново масло и ситно сечкан кромид и динстајте го кратко. Додадете го ситно исечканиот лук, шунката исечена на коцки и оризот и добро измешајте.
3 Додадете од супата и варете на тивок оган. По десетина минути додадете ги костените, зачинете и по потреба долевајте уште од супата.
4 Кога е рижотото готово, ставете го путерот, поклопете и оставете го две минути.
5 Декорирајте со листови власец.