Пролетна супа со грашок

0
618

Состојки:
1 лажица маслиново масло
1 мал кромид, сечкан
450 г смрзнат грашокот
¼ шолја тофу
1/8 лажичка бел пипер
¼ шолја нане, плус за украс
1 ½ лажица кора од лимон, рендана
1 ½ лажица оцет

Приготвување:
1. Испржете го кромидот на среден оган 2-3 минути или додека омекне. Додадете 2 ½ шолји вода и оставете да зоврие. Потоа тргнете го садот од огнот и во него додадете ги грашокот, тофуто, белиот пипер и посолете.

2. Изблендирајте ја добро целата смеса. Додадете ги ливчињата нане и кората од лимон. Се заедно блендирајте околу 30 секунди.

3. Нека се излади. Ставет оцет пред послужување. Украсете со нане.