Состојки:
1 кисела зелка
1 кромид
Зејтин
2-3 листа ловор
Сол, бибер во зрна
1 шолја ориз
Приготвување:
- Зелката се мие за да се отстрани вишокот на сол и киселина и се сече на тенки ленти.
- Во тенџере се става зејтин, се сечка кромидот и се пропржува неколку минути. Се додава и зелката и се пржи и таа барем половина час, а потоа се заедно се става во тава. Се додаваат оризот, ловоровиот лист и бибер во зрна, се налева со малку вода и се става во рерна.
- Треба да крчка 2-3 часа додека убаво да се свари и да се запече.
- По желба, можете да додадете и суво грозје и суви сливи. Секако, доколку ја сакате комбинацијата слатко-кисело.