Состојки:
300 г моцарела
Китка магдонос
1 чили пиперче
40 г маслинки
1-2 чешниња лук
200 мл маслиново масло
Сок од пола лимон
1 лажичка црвен пипер во зрно
Пола лажичка крупна морска сол
За послужување
Домат
Рукола
Препечено лепче
Приготвување:
Моцарелата исечете ја на коцки, а магдоносот и лукчето исечкајте ги.
Лукот згмечете го и во еден сад измешајте ги маслиновото масло и сокот од лимон па додадете им сечкан магдонос, чили и маслинки, сол и црвен пипер, па сѐ заедно измешајте.
Ставете ја моцарелата во една тегла, додадете го згмеченото лукче и прелијте сѐ со мешавината од масло и исечканиот зеленчук.
Затворете ја теглата, протресете ја малку за да се измешаат состојките и оставете ја во фрижидер најмалку три часа пред консумација, а идеално би било да го подготвите ова навечер и да го послужите за појадок со салата и лепче по избор.