Состојки:
1 шолја путер на собна температура
1 шолја шеќер
6 јајца, одвоени од белките
2 ½ шолји сенаменско брашно
4 лажички печиво
¼ лажичка сол
1 лажичка екстракт од ванила
¾ шолја сок од портокал
½ шолја темен рум
1 шолја суво грозје потопено во топла вода
Приготвување:
1. Ставете го путерот во голем сад и изматете го кремасто. Полека додавајте го шеќерот. Додавајте ги жолчките една по една. Потоа додадете ги брашното, печивото, солта, заедно со ванилата, сокот и румот. Исцедете го сувото грозје и ставете го во тестото.
2. Изматете ги белките во цврст снег во посебен сад. Потоа додадете ги во тестото.
3. Печете 1 час на 175 степени. За сервирање украсете со шеќер во прав и тропско овошје.