Состојки:
5 портокали
220 мл маслиново масло
290 г шеќер
240 г палента, фино мелена
1 ½ лажичка пециво
190 г бадеми, мелени
4 јајца, изматени
200 г маскарпоне
60 г шеќер во прав
листови од ½ мала китка мајчина душичка
За карамелот
50 г шеќер
Приготвување:
1. Ставете два портокала во голем сад со ладна вода доволно за да се покријат. Варете ги 1 час и 15 минути, додека омекнат. Потоа испасирајте ги во фино пире. Оставете на страна.
2. Ставете хартија за печење во тава со број 23. Сипете 10 г шеќер на дното. Извадете ја кората од останатите портокали, пресечете ги на кругови и отстранете ги семките. Соберете го сокот во мал сад и измешајте го со 50 г шеќер за карамел.
3. Наредете ги круговите од портокали врз шеќерот за целосно да го покриете дното од тавата.
4. Во еден сад измешајте ги палентата, пецивото, бадемите и останатите 280 г шеќер. Потоа додадете ги јајцата едно по едно, па 220 мл маслиново масло и пирето од портокали. Откако ќе добиете фина смеса внимателно сипете ја врз портокалите.
5. Печете 1 час и 20 минути на 170 степени. Нека се излади добро пред да ја превртите.
6. Во сад изматете го маскарпонето со шеќерот во прав, додадете ја мајчината душичка и оставете на страна.
7. Ставете го сокот од портокал и смесата со шеќерот со малку вода во мал сад и ставете ги на рингла 3-5 минути без мешање додека се карамелизира. Откако ќе се излади намачкајте го врз круговите портокал од колачот што веќе сте го превртеле.
8. Наросете со остатокот од мајчината душичка за украс и служете со маскарпоне од страна.