Истражувањата покажуваат дека е ѓумбирот 10 илјада пати посилен од хемотерапијата

Откриено е дека ѓумбирот може да ја намали големината на туморот на простата за 56 отсто, да го намали нивото на воспаленијата и да го покачи процентот на антиоксиданси.

0
1967

Ѓумбирот е една од најмоќните билки на светот. Истражувањата покажуваат дека ѓумбирот има антиоксидативно и противвоспалително дејство, и други лековити својства. Новите истражувања покажуваат дека може да спречи и да лекува рак.

Соединението најдено во ѓумбирот ги убива само клетките на ракот

Според истражувањата, соединението пронајдено во ѓумбирот е 10 илјади пати поделотворно од хемотерапијата. Тоа соединение ги убива само клетките на ракот. Исто така, откриено е дека ѓумбирот може да ја намали големината на туморот на простата за 56 отсто, да го намали нивото на воспалението и да го покачи процентот на антиоксиданси.

Останати предности на ѓумбирот:

Ѓумбирот може да лекува мачнина и да спречи повраќање.

Консумирањето на екстракт од ѓумбир може да ги намали симптомите на остеоартритисот што ги вклучува укоченоста и болката во зглобовите. Намалете ја болката во мускулите такашто ќе земате 2 грама ѓумбир дневно. Терапијата земајте ја 11 дена и ќе ја почувствувате разликата.

Ѓумбирот го намалува и нивото на шеќер во крвта, а со тоа и ризикот од дијабетес.

Жените можат да имаат корист од земањето ѓумбир во текот на менструалниот циклус. Земањето 1 грам ѓумбир ги намалува менструалните болки.

Некои истражувања покажуваат дека ѓумбирот го намалува лошиот холестерол (LDL).

Ѓумбирот помага во борбата против Алцхајмер и ја подобрува функцијата на мозокот.