Можеби ваквото подготвување на карфиолот ќе посакате да го воведете во својот редовен репертоар. Секако, не мора да се придржувате до овие состојки и можете да ги прилагодите кон својот вкус.
Состојки:
1 главица карфиол
Маслиново масло
Сол за премачкување на карфиолот
Паста:
2 чешниња лук
1 лажица црвен пипер
½ лажица мешавина од медитерански зачински билки (мајоран, босилек, мајчина душица, рузмарин)
2-3 прстофати сол
50 г чистени ф“стаци
2-3 лажици маслиново масло
Сос:
200 мл пасирани домати
Прстофат сол
Прстофат мајчина душица
Приготвување:
Измијте го карфиолот и исистете го од надворешните листови. Исечете го коренот и издлабете го со мал остар нож.
Од лукот, црвениот пипер, зачините, солта, ф‘стаците и маслиновото масло направете паста. Карфиолот истријте го со малку сол и маслиново масло па премачкајте ја со подготвената паста.
Премачкајте го садот за ппечење со малку масо и ставете го карфиолот и покријте го со фолија.
Печете го на 190°C, а по полоина час извадете ја фолијата, додадете пасирани домати со малку сол и мајчина душица и продолжете да печете уште пола час. Водете сметка да не ја препечете и послужете ја како прилог или како главно јадење.