Јагнешките котлети печете ги цели и исечете ги дури после печењето за да бидете сигурни дека нема да бидат суви.
Времето на печење е најдобро да го прилагодите на сопствениот вкус. На ова миризливо месо не му требаат агресивни зачини па затоа употребете медитерански билки и агруми како лимони и портокали.
Состојки:
2 x по 500 г јагнешки котлети
Сол, црн пипер
2 лажици масло
3 лажици ф‘стаци
1 белка
Китка зачински билки (нане, босилек, мајчина душица …)
2 лажици путер
1 лажица презли
600 г спанаќ
Приготвување:
Посолете ги и забиберете ги котлетите и пропржете ги на лажица масло околу 5 минути. Печете ги на 140°C околу 15 минути, а за тоа време подгответе ги зачините.
Издробете ги ф’стаците и помешајте ги со зачини, со изматена белка, путер и презли. Обложете го месото со смесата па печете уште 10-тина минути.
Расечете ги котлетите и послужете ги со динстан спанаќ или нешто друго по ваша желба.