Состојки:
500 г рикота сирење (или несолена урда)
Кора од 1 лимон
Сок од пола лимон
Сок од пола портокал
70 г шеќер
1 ванилин шеќер
30 г брашно
Прстофат сол
3 јајца
За премачкување:
50 г мармалад од боровница
150 г свежи боровинки
Свежи ливчиња мента
Приготвување:
Помешајте во еден сад рикота, кора од лимон и сок од лимон и портокал. Во друг сад помешајте брашно, шеќер и ванилин шеќер.
Во мешавината со брашно додадете го сирењето па се измешајте со миксер со најмала брзина. На крајот помешајте едно по едно јајце и префрлете ја смесата во мал калап за торта (20 цм) обложен со хартија за печење.
Печете во загреана рерна на 160°C околу 50 минути.
Оставете ја тортата да се лади во изгасена и отворена рерна сѐ додека не се олади до собна температура.
Извадете ја внимателно од калапот, премачкајте ја со мармаладот и целосно изладете ја. Пред послужување украсете ја со свежи боровинки и ливчиња мента.