Состојки:
1 шолја (од 250 мл) бело брашно
1/2 шолја интегрално брашно
1 прашок за пециво
1 јајце
Малку сол
3/4 шолја кокосов шеќер (или обичен)
1/2 шолја бадемово млеко (или обично)
1/4 шолја кокосово масло (или маслиново)
1 лажичка екстракт од ванила
2 шолји свежи јагоди исечкани на парченца
За декорација:
1 шолја свежи јагоди
1 павлака
1 ванилин шеќер
Приготвување:
- Загрејте ја рерната на 200 степени
- Намрсете го калапот за торта (24 или 26 цм) и поросете со брашно.
- Во еден сад измешајте ги јајцата, шеќерот, млекото, кокосовото масло и екстрактот од ванила, додадете ги брашната и пецивото, а потоа и исечканите јагоди.
- Ставете ја смесата во подготвениот калап и печете околу 30 минути
- Извадете од рерна и оставете добро да се олади.
Измешајте ја павлаката со ванилиниот шеќер и украсете ја тортата, а најгоре наредете свежи јагоди и поросете со шеќер во прав.