Велигденската трпеза е различна во различни делови од светот, па еве неколку идеи доколку сакате овој Велигден да испробате нешто поинакво од она што е традиционално кај нас.
Русите за Велигден прават „кулич“, а Бугарите „козуњак“. Во Италија пак традиционално се јаде посебна велигденска „torta di Pasketa“, солен колач со варени јајца и спанаќ, а во Швајцарија се подарува велигденска голубица „paloma di paskva”, колач со суво овошје.
Во Италија, пак јагнешкото месо не е карактеристично за велигденските празници, туку губаната.
Ова италијанско слатко лепче се прави со ореви, суво грозје, чоколадо и слатко вино, како и веќе споменатата „торта ди Паскета“.
Во Холандија традиционално се послужува кремавиот ликер, налик на пудинг. Се прави од жолчки, ракија и шеќер.
Еве како се прави.
Состојки:
1 кг. брашно
4 јајца
1 свеж квасец
150 г кафеав шеќер
2 пакетчиња ванилин шеќер
100 г путер
прстофат сол
500-600 г. топло млеко
рендана кора од 1 лимон
200 г суво грозје
За украсување ви предлагаме 2 жолчки, 40 грама бадеми, шеќер за поросување
Приготвување:
- Квасецот растворете го во малку млеко, додадете по 1 лажиче брашно и шеќер и оставете да стаса.
- Во голем и длабок сад, измешајте ги сите состојки, додадете го стасаниот квасец и постепено додавајќи од млекото замесете тесто. Месете го околу 10 минути. Тестото може и малку да лепи на рацете, ама такво треба да биде.
- Вратете го во садот, покријте го со крпа и оставете го во топла просторија да стасува. Откако ќе стаса, премесете го и повторно вратете во садот да отстои 15-тина минути.
- Размесете го тестото и поделете го на два еднакви дела и од секој од нив формирајте ленти со должина од 50 сантиметри. Од лентите направете плетенки и ставете ги во тава обложена со хартија за печење и оставете ги да стасуваат 30-тина минути. Премачкајте ги со жолчките и наросете со исечкани бадеми или со шеќер.
- Печете 30-тина минути на температура од 170 степени.