Погледнете кои намирници не би требало да ги лупите пред нивно приготвување и консумирање, бидејќи нивната кора содржи бројни витамини кои се неопходни за нашиот организам. Секако, тука е секогаш и прашањето за потеклото и на одгледување на намирниците, па овие совети треба да ги следите само доколку станува збор за производи со органско потекло.
Компири
Во кората на компирот се кријат и до 20% од вкупните витамини како што е витаминот Б. Можете да го печете пресечен на половина.
Домати
Кората од доматот е богата со фитонутриенти, насунин кој го спречува оштетувањето на клетките, а со тоа го спречува предвременото стареење и болестите.
Сладок компир
Повеќето хранливи состојки претежно се наоѓаат во кората. Содржи витамин Ц, калиум и бетакаротен, состојки неопходни за силен имунитет, добар вид и здрава слузокожа на грлото и носот.
Краставица
Кората од краставицата е богата со антиоксиданси и влакна кои го јакнат имунитетот, спречуваат опстипација и благотворно делуваат врз здравјето на системот за варење.
Морков
Морковот треба многу добро да се измие и таков може да се јаде, препорачуваат нутриционистите. Во неговата кора се кријат антиоксиданси и витамин А кои го чуваат видот, здравјето на косата и ноктите, а студиите покажаа дека го намалуваат и ризикот од рак.
Јаболки
Во кората на јаболкото се кријат кверцетин, витамин Ц и тритерпеноиди кои делуваат антиканцерогено. Студиите потврдуваат дека консумирањето на јаболко со кора ги олеснува проблемите со дишењето, го продолжува чувството на ситост и го подобрува памтењето.