Состојки:
2 конзерви од 800 г лупени домати или ако имате, свежи
6 чешниња лук
8 гранчиња мајчина душица
2 лажици маслиново масло
Сол, бибер
1 кромид исечкан на ситни коцки
½ шолја пасирани домати
4 шолји вода или супа од коцка
Приготвување:
- Загрејте ја рерната на 200 степени
- Извадете ги доматите од конзерва (сокот оставете го), пресечете ги на пола и наредете ги на хартија за печење. Наредете ги лукот и мајчината душица врз доматите и се посолете и забиберете и ставете маслиново масло
- Печете околу 30 – 35 минути додека убаво да се зарумени и карамелизира
- Загрејте лажица маслиново масло и пропржете го кромидот додека не омекне (околу 5 минути), додадете пасиран домат и мешајте уште две минути, додека не почне лесно да врие.
- Извадете ги од рерна печените домати и лукот (тргнете ги гранчињата мајчина душица) и ставете ги во тенџере со кромидот и пасираниот домат, додате го сокот од домати што остана во конзервата, супата и се добро измешајте и оставете да с евари на тивок оган околу 20 минути.
- Кога е се сварено, здробете ги состојките со гмечалка за компир-пире или почекајте малку да се олади па ставете се во блендерот и направете пире.