Состојки:
180 г брашно
150 г палента
2 лажици шеќер
2 лажици кора од лимонж2 белки
450 мл млеко
2 лажици сок од лимон
4 лажици путер
1 лажичка прашак а пециво
5 лажици киселкаст пекмез
2 портокали
1 грејпфрут
Приготвување:
- Помешајте го шеќерот со ситно рендана кора од лимон. Убаво поврзете ги со орстите за да се фати што повеќе шеќер на кората.
- Во друг сад измешајте третина од брашното, палента и малку сол.Додадете ги шеќерот, кората од лимон, млекото, сокот од лимон, белките, млекото и стопениот путер. Измешајте добро, а остатокот од брашното и прашокот за пециво измешајте ги во посебен сад.
- Матете ги белките додека не станат како пена. Ставете се во смесата за колачот, соединете ги состојките и ставете го колачот да се пече на 180 степени околу 35 минути.
- Извадете го од рерната и одозгора ставете кришки портокал и грејп, поросете го со шеќер и вратете го во рерна додека овошјето не се карамелизира.