Руската книжевност може да ве научи многу за животот во 19.век, за убавите манири и убавите жени. Но ќе ве научи и да готвите!
Компир а ла Пушкин
„Јас јадам печени компири како некој Мајмиста (застарен прекар за сите балтичко-фински народи), а ровити јајца како Луј XVIII. Тоа е мојата вечера“, ѝ пишувал Александар Пушкин на својата сопруга Наталија.
Во неговиот рецепт за печени компири можете да уживате и вие. Сварете ситни компири, излупете ги и испржете ги на путер со зачини, сол и црн пипер.
Овој рецепт, како и слика на Пушкин можете да најдете во книгата на Ељдар Оруџев „Харинга со телешко. Книга за храната, писателите и рецептите“.
„Оваа книга се родила случајно. Наидов на рецепт за крупеник и ме изненади тоа што ова едноставно јадење на традиционалната кујна не е популарно, па почнав да го проучавам тоа прашање “, вели Ељдар за Russia Beyond. Авторот подоцна одлучил да напише книга со рецепти како подарок за своите пријатели, а потоа и за пошироката публика.
Крупеник од семејството на Лав Толстој
„Крупеник може да се јаде и топол и ладен“, вели авторот. „Може да се приготви и без фил, на различни начини: како десерт (со суви кајсии или грозје) или со зеленчук. Едноставен е за приготвување, а можете да го направите и во калап. Крупеник се прави од хељде која е многу здрава, но можете да користите и било која друга житарка.“
Состојки:
600 г хељда
Млеко
6 јајца
200 г урда
1 лажичка шеќер
Сол
100 г путер
Приготвување:
Сварете ја хељдата во млеко, додадете малку шеќер и сол и оставете да се олади. Потоа додадете јајца и свежа урда. Сѐ помешајте, ставете во калап, премачкајте го горниот дел со путер и печете во претходно загреана рерна (на 180 °C) 20 минути.
Напијте се како Гогољ
Книгата содржи неколку редови од писмото на Гогољ до неговиот вујко: „Вие не ги знате сите мои доблести. Знам некои занаети: добар кројач сум… работам во кујната и се разбирам во готвење…“ Потоа следува рецепт за коктел Гогољ-Могољ. Направете го и вие!
Сoстојки:
600 мл козјо млеко
кора од пола лимон
50 г шеќер
1 Белка
50 мл темен рум
100 мл вињак
Прстофат цимет
Приготвување:
Загрејте го млекото во лонец со лимон, шеќер и цимет. Кога ќе проврие, брзо тргнете го од ринглата. Додека мешате, додадете ги во смесата белката, румот и вињакот. Послужете врело.