Состојки:
Тесто:
500 г брашно
2 јајца
5 лажици шеќер
5 лажици путер
2 капачиња рум
Кора од лимон
20 г свеж квасец
4 лажици топло млеко
1 ванилин шеќер
Фил:
600 г ореви
125 г путер
4 лажици чоколадо во прав
250 г шеќер
2 капачиња рум
Кора од лимон
2 дл млеко
За премачкување:
1 разматено јајце
Приготвување:
Ставете го квасецот во топло млеко и оставете го да надојде
Додадете ги изматените јајца, шеќерот и ванилиниот шеќер, ренданата кора од лимон, путерот, румот и надојдениот квасец во брашното, замесете го тестото и оставете го да надојде на топло.
Во меѓувреме подгответе го филот. Смелете ги оревите и стопете го путерот. Загрејте го млекото и во топлото млеко стопете го шеќерот. Помешајте ги заедно оревите, растопениот путер, растопениот шеќер во млеко, чоколадото, румот и ренданата кора од лимон.
Поделете го тестото на 4 дела и секој расукајте го па намачкајте го со фил. Завиткајте го во ролат и оставете да стои уште половина час.
Пред печење намачкајте ги со разматено јајце и избоцкајте со вилушка.
Печете во рерна на 180 степени 35-40 минути.