Торта од портокали

Загрејте ја рерната на 160 степени Целзиусови.Калапот за печење торта обложете го со хартија за печење.

0
1322

Потребни состојки:

100 г путер
160 г брашно
75 г кокосово масло
350 г шеќер
4 портокали
1 лимон
300 г бадеми
5 јајца
сол, кандирана корка од портокал

Приготвување:

Загрејте ја рерната на 160 степени Целзиусови.Калапот за печење торта обложете го со хартија за печење. Тостирајте ги бaдемите на сува тава, нека се изладат и потоа сомелете ги.  Стопете ги на тивок оган путероt и кокосовото масло и потоа измешајте со 280 г шеќер и ренданата коричка  од лимон. Додадете половина од мелените бадеми, а потоа додавајте ги јајцата, една по едно. Потоа додадете ги остатокот од бадемите, брашното и солта и мешајте дедека не добиете глатка смеса. Распоредете ја смесата во калапот. Печете 50 минути. Во меѓувреме подгответе сируп од останатиот шеќер и од сокот од 4 портокали и еден лимон. Тргнете од оган кога сирупот ќе проврие.

Кога ќе ја извадите тортата од рерна, сипете го  внимателно врз неа сирупот, почекајте да се впие и потоа извадете ја тортата од калапот. Изладете и послужете ја украсена со кандирана корка од портокал.