Состојки:
500 г леблебии
1 шолја масло
1 главица кромид
1 лажица сода бикарбона
1 лажица брашно
Сол, бибер
Сок од 1 лимон
Приготвување:
- Потопете ги леблебиите во вода претходната вечер. Исцедете ги, додадете сода бикарбона и оставете ги да отстојат околу половина час.
- Исплакнете ги, ставете ги во тенџере и налејте доволна количина на вода. Кога водата ќе зоврие, тргнете ја пената, додадете го кромидот исечен на тркалца, додадете бибер, сол и зејтин, па оставете да врие на тивок оган.
- Пред крајот додадете брашно претходно разматено во сок од лимон и оставете да врие уште ма,лку.
- По желба во супата можете да додадете и малку ким.