Што им е заедничко на пивото и лебот?

За овие намирници се користат речиси истите состојки. Зошто тогаш во лебот нема алкохол? Всушнот – има...

0
311

Секој леб кој е направен со квасец содржи одредена количина алкохол. Дали некогаш сте почувствувале мирис на тесто со квасец кое стасува? Или уште подобро, дали сте го почувствувале мирисот под тестото кое било покриено додека стасувало?

Мирисот е навистина специфичен. А оној сладок мирис на свежо печен леб и нотата на реакцијата која настанува при загревањето и предизвикува процес помеѓу аминокиселините и шеќерите? Станува збор за алкохол.

Меѓутоа, во текот на печењето поголемиот дел од алкохолот од тестото испарува во атмосферата. Тоа е во суштина истата работа која се случува и со водата во тестото.

Пивскиот квасец го претвора шеќерот во етанол и јаглероден диоксид и на температура од 5 степени, создавањето на плин се зголемува со експоненцијално покачување на температурата до 38 степени, а при температура од 40 полека почнува да исчезнува.

Но одамна е познато дека лебот содржи остаток од алкохол – до 1,9 проценти. Во текот на 1920-тите, Американското хемиско здружение имало дури и неколку пријави за тоа.

Исто така, алкохолот може да се почувствува во густите парченца на недоволно печен леб.

Фото: Pixabey