Секогаш кога немате многу време, а сепак сакате да ставите ручек на маса, ова е една од оние лесни и здрави варијанти со многу, многу зеленчук.
Зеленчукот што ќе го ставите зависи од она што го имате во фрижидерот, но овојпат ние ставивме речиси сѐ.
Состојки:
600 г бело месо
1 голема зелена пиперка
1 голема црвена пиперка
1 помал модар патлиџан
1 тиквица
150-200 г бамји
1 пашканат
2 моркови
малку рендан свеж ѓумбир
1 чешне лук
маслиново масло
сол, црн пипер, соја сос (по желба)
Приготвување:
Го сечете месото на коцки и го ставате во мешавината од масло, соја сос и рендан ѓумбир да се динста, а во меѓувреме го спремате зеленчукот.
Кога месото е готово, додавате сечкани моркови и пиперки, пашканат, па модар патлиџан и тиквици, додавате малку вода и на крај ги ставате и бамјите. Ставете капак и оставете ја тавата на средна температура, повремено мешајќи најмногу 10 минути.
Украсете со свеж босилек.