Состојки:
2 шолји тиква исечена на коцки
1 лажица маслиново масло
сол, бибер
1/2 шолја ореви
1 до 2 лажички јаворов сируп или мед
4 шолји рукола
1 јаболко
1/3 шолја брусници
Прелив:
1/4 шолја јаболков оцет
3 чешниња лук
1 лажичка Дијон сенф
2 лажички јаворов сируп или мед
сол, бибер
1/4 шолја маслиново масло
Приготвување:
-
Загрејте ја рерната на 200C степени.
-
Наредете ги коцките тиква во тепсија и прелијте ги со маслиново масло, сол и бибер.
-
Печете околу 45 минути.
-
Ставете ги во чинија да се оладат
-
Намалете ја температурата на рерната на 170C степени и во истата тепсија ставете ги оревите прелиени со јаворов сируп или мед и малку сол. Печете ги 5 минути па оставете ги да се оладат.
-
Во еден сад помешајте ги состојките за преливот.
-
Во голема чинија ставете ги руколата, јаболкото, тиквата, брусниците и оревите и прелијте ги со приготвениот прелив.