Состојки:
За тестото:
4 јајца
250 г брашно
100 г кафеав шеќер
100 мл зејтин
150 мл млеко
1 ванилин шеќер
1 прашок за пециво
За филот:
2 пудинга од ванила
200 г путер
1 шлаг
500 г јагоди
Приготвување:
- Изматете ги јајцата и шеќерот и ванилиниот шеќер. Додадете ги млекото и зејтинот и потоа полека додавајте ги брашното и прашокот за пециво. Ставете ја смесата да се пече во подмачкан плех, во загреана рерна на 180 степени.
- Во меѓувреме, подгответе го филот. Сварете го пудингот на вообичаениот начин и додадете го путерот.
- Кога ќе се испече тестото, само истурете го филот одозгора, наредете ги јагодите и премачкајте ја со шлагот.