Состојки (за 4 лица):
За тестото:
2 јајца
200 г брашно
1 лажица масло од сипа
1 прстофат сол и црн пипер
За филот:
200 г. чистени ракчиња
150 г. целер
1 чешне лук
сол, црн пипер
За сосот:
Лук
домат
млад спанаќ
пармезан
Приготвување:
Се замесува тесто и се остава во фрижидерот да одмори 30 минути.
Во меѓувреме, на маслиново масло се пропржува ситно сечкано лукче, се додава целер исечкан на ситни коцкички и откако ќе се пропржи се додаваат ракчињата.
Потоа се заедно се става во блендер и се додава 1 лажица презли.
Се вади тестото од фрижидер и се расукува тенко и се сече на кругови. Се става по 1 мала лажичка од филот и се затвараат со притискање на краевите со вилушка.
Во големо тенџере се зоврива солена вода и се спуштаат внатре полнетите равиоли. Готови се кога ќе испливаат на површината.
Сосот се приготвува такашто с ситно сечканото лукче се пропржува со ситно сечкан домат и се додаваат равиолите, неколку листови млад спанаќ и пармезан.