Уживајте во рецептот на Бајрoн Талбот: похувани крцкави јајца на око со многу зачини.
Состојки:
Јајца
Леб
Магдонос
Рузмарин
Мајчина душица
Сол
Млеко
Брашно
Масло или путер
Оцет
Приготвување:
1. Измешајте ги лебните трошки, магдоносот, рузмаринот, мајчината душица и малку сол.
- Ставете ги трошките на тава за печење и во загрена рерна на 130 степени на 10 до 15 минути додека мешавината добро не се исуши.
- Во меѓувреме направете поширано јајца: Во тенџере ставете вода која малку сте ја посолиле и сте додале бел вински оцет и варете едно по едно јајце по околу 30 секунди и потоа извадете ги на чиста кујнска крпа и оставете ги да се исушат и малку да се оладат.
- Извалкајте ги јајцата во брашно, потоа во мешавина од разматено јајце со млеко, а потоа во трошките со зачини.
- Добро загрејте го маслото и пржете ги јајцата 2-3 минути. Средината од јајцата треба да биде течна, а кората крцкава.