Состојки:
200 г корен целер
200 г компири
1 жолчка
1 лажичка брашно
сол, црн пипер
2 лажици масло од репа
4 ленти чаден лосос
мајчина душица за украсување
Приготвување:
Излупете ги целерот и компирите и изрендајте ги на ленти. Помешајте ги со жолчката и брашното и зачинете. Во тефлонско тавче загрејте го маслото од репка.
Од смесата обликувајте 4 плескавици и испржете ги на врело масло и пржете ги 4-6 минути од двете страни. Потоа извадете ги и оставете ги на кратко врз хартиена салфета да се исцеди вишокот масло.
По желба, послужете ги со лента чаден лосос и урасете со ливчиња мајчина душичка.
Фотографијата и рецептот се од ТУКА.