Состојки:
10 грахам крекери
2 лажици кафеав шеќер
5 лажици растопен путер
3 шолјички исечкано манго
3 лажици сок од лимета
1 литар кондензирано млеко
4 жолчки
1/4 лажичка сол
Приготвување:
- Загрејте ја рерната на 180°C. Во блендер измешајте ги крекерите и шеќерот и постепено додадавајте го растопениот путер.
- Префрлете ја смесата во садот за печење и израмнете ја со дланка. Печете околу 10-12 минути.
- Извадете ја и оставете ја да се олади, а вие во меѓувреме во блендер измешајте го мангото и протиснете го низ цедалка со помош на лажица. Изматете го заедно со млекото, сокот од лимета, жолчките и солта. Ставете ја смесата врз кората и печете 25-30 минути.
- Извадете и оставете го колачот 1 час на собна температура, а потоа во фрижидер најмалку 2 часа.