Состојки:
750 мл црно вино
150 г шеќер
100 мл свежо исцеден сок од портокал
Кора од 1 лимон
Кора од 1 портокал
1 ѕвездест анис
1 стапче цимет
5 каранфилчиња
1 лажичка морско оревче
Ѓумбир во прав
Приготвување:
-
Ставете ги шеќерот, зачините и корите од лимон и портокал во тенџере, прелејте одозгора дел од виното колку да се стопи шеќерот, па се заедно варете на умерена температура околу 4-5 минути додека смесата не стане леплива и густа.
2. Додадете го во тенџерето остатокот од виното и намалете ја температурата на најмалку. Виното не би смеело да проврие затоа што во тој случај ќе испари целиот алкохол. Нека остане уште пет минути, а потоа извадете ги анисот и каранфилчињата и послужете со свежи кришки портокал.