Необични комбинации: Торта од цвекло и чоколадо

0
369

Ако сакате да експериментирате и да пробате како изгледаат заедно цвеклото и чоколадото, направете колач чии главни состојки се токму овие две намирници и ќе се изненадите колку вкусно може да биде ова.

Состојки:

180 мл зејтин

190 г брашно

60 г какао

1 лажица сода бикарбона

200 г шеќер

250 г сварени и исчистено цвекло

3 јајца

1 лажица екстракт од ванила

За глазурата:

250 г шеќер

Малку вода

Црвена боја

25 г темно чоколадо

25 г бело чоколадо

Приготвување:

Загрејте ја рерната на 180°c.

Во голем сад измешајте ги брашното, содата, какаото и шеќерот.

Измешајте го цвеклото во блендер и додадете ги сувите состојки, јајцата, ванилата и зејтинот.

Добро измешајте и ставете ја смесата во намрсена тепсија за печење. Печете околу 45 минути.

За глазурата измешајте 250 г шеќер со малку вода и црвена или розева прехранбена боја. Прелијте го колачот со глазурата.

Растопете го одделно и чоколадото и прелијте го колачот.