Не е доцна да се придружите: гответе локално, воздржете се од месо, не фрлајте храна!

0
608

По повод Светската недела на храната оваа година, од 16-22 октомври Слоу Фуд промовира неделна посветеност во која нејзината мрежа на активисти ширум светот презема конкретни мерки за намалување на емисиите на CO2.

Глобалното затоплување сега е реалност. Производството и дистрибуцијата на храна претставуваат една петтина од светската ‘треска’ (Ar5 IPCC 2014, ФАО 2015). Со оглед на оваа реалност, Слоу Фуд ги поттикнува луѓето насекаде – а особено во земјите со висок индекс на развој – да ги променат своите навики во исхраната.

Луѓето често се чувствуваат немоќни во услови на глобално ниво на климатските промени и нивните трагични последици. Почнувајќи од храната, секој од нас може да помогне во спречувањето на овој феномен. За да се демонстрира ова, Слоу Фуд ја започна неделата на промени како дел од кампањата “Храна за промени”, која започна на 24 септември на крајот на “Тера Мадре Салоне де Густо” и ќе продолжи до крајот на оваа година.

За време на Неделата на промени, учесниците се обврзуваат на три конкретни акции во текот на тие 7 дена: готвење само со користење на локални состојки, не јадење месо и намалување на отпадот од храна на нула. Некои од нив одбраа една обврска, а некои и сите три.

Важно е да можеме да им покажеме на луѓето дека нивната посветеност е корисна, со мерење на резултатот од нивните акции: Врз основа на бројот на луѓе кои учествуваат во овој предизвик, Слоу Фуд во соработка со Indaco2 (Индикатори за животна средина и CO2, проект на Универзитетот во Сиена, Италија), ќе процени колку CO2 eq. е зачувана благодарение на оваа колективна заложба за време на Неделата на промени.

Неделата на промени е само почеток, и многу луѓе веќе се приклучија. Под претпоставка дека до крајот на оваа недела ќе има 5000 учесници, колективната заштеда на CO2 ќе изнесува 63 tCO2eq, или иста количина на стакленички гасови кои се испуштаат од автомобил на пат од 175.000 километри.

Причините за трите акции

Готвење само со локални состојки. Локалниот систем за производство на храна ја има предноста да интегрира здрава и здрава храна со општествена одговорност, давајќи приоритет на еколошките системи, елиминирање или намалување на хемикалиите, како и заштита на традиционалните техники и знаења. Локалната храна е посвежа, ги штити локалните сорти и видови (а да не ги споменуваме традиционалните методи на производство), патува помалку километри и бара помалку пакувања. Исто така, им овозможува на производителите и потрошувачите да имаат повеќе информации за системите за контрола и контрола, производство и дистрибуција.

Исхрана без месо. Потрошувачката на месо е четирипати поголема во последните 50 години. Во просек, секој граѓанин на ЕУ троши 80,6 килограми месо годишно. Според Светската здравствена организација, би било доволно намалување од 25 кг по лице годишно, а преполовувањето на таа сума би претставувало голема победа за нашето здравје и за планетата. Повеќе од 95% од месото што го јадеме доаѓа од индустриските фарми кои се колективно одговорни за 14,5% од глобалните емисии на стакленички гасови .

Намалување на отпадот од храна до нула. Секоја година во Европската унија се трошат околу 90 милиони тони храна (179 килограми на човек). Од овој отпад, 42% се отпад на ниво на домаќинство и 39% во производствениот сектор. Отпадот од храна исто така подразбира и губење на ресурси како што се земјиште, вода, енергија и повлекува со себе потреба од пакување, транспорт и складирање. Производството на храна која нема да се консумира вклучува непотребни емисии на CO2, покрај загубата на економската вредност на произведената храна.

(Текстот го добивме од нашата колешка Паола Нано, од интернационалната прес-служба на Слоу фуд)