Наместо вага

0
390

Ако сакате побрзо да завршите со подготвувањето на храната или едноставно немате нерви да мерите се и сешто кога правите нешто во кујна, мерете ги состојките со лажица. Еве неколку совети за да не ја промашите дозата пропишана во рецептите.

Една лажица содржи:

Мед – 30 грама

Путер – 20 грама

Грав – 20 грама

Ориз – 18 грама

Зејтин – 15 грама

Вода – 15 грама

Гриз – 15 грама

Рендан кашкавал – 12 грама

Мелено кафе – 12 грама

Алева пиперка – 10 грама

Мелени ореви – 10 грама

Какао – 8 грама

Чај – 5 грама