Наместо антидепресиви, лимонада со куркума

Лимонадата од куркума содржи некои од најдобрите лековити вредности. Познато е дека куркумата има силни антивоспалителни својства, ги убива канцерогените клетки, лекува депресија, го намалува холестеролот. Пописот е долг, но треба да се споменат и другите вредности како што е неговата способност за лекување на рак на кожа, Алцхајмерова болест и други состојби како артритис, киселини, жолтица, дијареја, жолчен меур и болка во желудникот

0
1300

Постојат многу начини и лекови што можат да се употребат за лекување на депресијата, но лошо е тоа што речиси сите имаат страшни нус појави кои следуваат со нивната употреба. Сега е докажано дека куркумата може да излекува личност која страда од тешка депресија без притоа да се соочува со какви било нус појави. Куркумата ја лекува депресијата со посебна состојка која се нарекува куркумин, а докажано е дека е повлијателен дури и од флуоксетинот што го содржи Prozac, инаку, еден од најпознатите лекови против депресија.

Како да се направи лимонада од куркума

Постојат различни начини на кои можете да направите лимонада од куркума, а ние го одбравме најделотворниот о наједноставниот начин.

Рецепт за 4 лица:

4 шолјички вода

2 лажици рендана или куркума во прав

4 лажици јаворов сируп или мед

сок 1 лимон

сок од 1 портокал

Помешајте ги сите состојки во сад, помешајте и послужете со парченца лимон

Корисни својства на куркумата

– Содржи антивоспалителни, антиоксидантни и антивирусни својства

– Го крева имунитетот кој ќе ја подобри апсорпцијата на есенцијалните нутриенти

Се употребува во многу детокс-рецепти затоа што ги апсорбира хранливите материи и ги намалува калориите

– Може да се консумира секојдневно и добро оди со секој вид на храна

Исто така, добра страна на овој рецепт е што не чини многу, а можете да го приготвите и сами и да не трошите повеќе пари за лекови. Внимавајте да не го изложувате на високи температури затоа што може да го намали или да го ослабне нивото на хранливи материи.