Најздрави намирници за декември

Трошиме многу енергија за да одгледаме храна во погрешно време, на погрешно место и во погрешен период од годината. Кога би ја ограничиле исхраната на сезонски намирници, би јаделе разновидно, би заштедиле и би уживале во подобри вкусови.

0
735

Да се јаде сезонски значи да се јаде разновидно, да се јаде она што расте во природни услови, да се јаде во склад со природата, да се јаде поздраво, подобро и повкусно.

Сезонската храна е поефтина

Секако дека поскапо ќе ја платите брсуницата среде лето, отколку во есен. Со плаќање на храната го плаќате и нејзиното одгледување кое е значително поедноставно и поефтино кога храната се одгледува во време кога е тоа предвидено.

Сезонската храна е повкусна

Ако ги јадете намирниците кога им е сезона, ќе уживате во полно богатство на вкусови затоа што созревале во природни услови.

Сезонската храна е подобра за природата

Одгледувањето на погрешни намирници на погрешно место и во погрешен период од годината значи зголемено користење на хемиски соединенија кои не им штетат само на намирниците, туку и на природата.

Сезонската храна е поздрава

Како што хемиските соединенија за одгледување ќе ги нарушат лековитите својства на намирниците, исто така ќе имаат негативно дејство и на здравјето. Резултатот на ова е што јадете нешто за што мислите дека е здраво, а всушност го труете сопственото тело. Кога би јаделе сезонски, сигурно би јаделе и поздраво.

Најдобро овошје

Јаболки
Содржат многу малку заситени масти, холестерол и сол. Им припаѓаат на најздравите намирници во светот и се многу добар извор на диетални влакна и витамин Ц. Ако сте во можност јадете јаболки од органско производство затоа што ова овошје е со речиси најголемо ниво на пестициди.

Брусници

Содржат многу малку заситени масти, холестерол и сол. Добар извор се на диетални влакна и витамини Е и К, витамин Ц и манган.

Грејп
Исто така, содржи многу малку заситени масти, холестерол и сол. Добар извор е на диетални влакна, а одличен извор на витамини А и Ц. Има интензивен вкус кој не им одговара на сите луѓе.

Киви

Содржат многу малку заситени масти, холестерол и сол. Добар извор се на диетални влакна и витамин А, калиум и бакар. Одличен извор се на витамините Ц и К.

Лимон

Содржат многу малку заситени масти, холестерол и сол. Добар извор се на фолна киселина и калиум, а одличен извор на витамин Ц.

Портокал

Содржат многу малку заситени масти, холестерол и сол. Добар извор се на тиамин, фолна киселина и калиум, а одличен извор на диетални влакна и витамин Ц.

Калинка

Содржат многу малку заситени масти, холестерол и сол. Добар извор се на диетални влакна и витамини Е и К, витамин Ц и манган.
Добар извор е на дителани влакна и фолна кислеина, а одличен извор на витамини Ц и К.

Мандарина

Содржат многу малку заситени масти, холестерол и сол. Добар извор се на диетални влакна, а одличен извор на витамини А и Ц.

Најдобар зеленчук

Брокула

Таа е една од најздравите намирници. Добар извор е на протеини, витамин Е, тиамин, рибофлавин, калциум, железо, магнезиум, фосфор и селен. Брокулата е одличен извор на диетални влакна, витамини А, Ц, К, Б6, фолна киселина, калиум и манган, заради што е крајно време да почнете почесто да ја консумирате.

Прокељ

Содржат малку заситени масти и многу малку холестерол. Добар извор се на тиамин, рибофлавин, железо, магнезиум, фосфор и бакар, аодличен извор се на диетални влакна, на витамини А, Ц, Б6, фолна кислеина, калиум и манган.

Зелка

Содржи малку заситени масти и холестерол. Добар извор е на тиамин, калциум, железо, магнезиум, фосфор и калиум, а одличен извор е на дителани влакна, витамини Ц, К, Б6, фолна кислеина и манган.

Морков

Содржи малку заситени масти и холестерол. Добар извор е на тиамин, ниацин, витамин Б6, фолна кислеина и манган и многу дбар извор на диетални влакна, витамини А, Ц, К и калиум.

Карфиол

Добар извор е на протеини, тиамин, рибофлавин, ниацин, магнезиум и фосфор. Одличен извор е на диетални влакна, витамини Ц, К, Б6, фолнма киселина, пантотенска кислеина, калиум и манган.

Целер

Добар извор е рибофлавин, витамин Б6, пантотенска киселина, калциум, магнезиум и фосфор, а одличен извор е на диетални влакна, витамини A, C, K, фолна киселина, калиум и манган.

Спанаќ

Содржи малку заситени масти и мноу малку холестерол. Добар извор е на ниацин и цинк, а одличен извор е на дителани влакна, протеини, витамини A, C, E, K, тиамин, рибофлавин, витамин Б6, фолна кислеина, калциум, железо, магнезиум, фосфор, калиум, бакар и манган.