Некои избегнуваат да јадат благо, додека пак други, кои не можат или не сакаат да се откажат од ова уживање, ги прават на различни начини, но без брашно, а со состојки кои се докажано здрави, какаото, како извор на антиоксиданси и главната состојка, црвен грав кој му дава на колачот прекрасна сочност.
Состојки:
1 конзерва црвен грав
3 јајца
1/3 шолја кокосово масло
¼ шолја какао
½ лажичка цимет
1 лажичка екстракт од ванила
½ шолјичка мед
200 г чоколадо за готвење
Прстофат сол
Јаткасти плодови по желба
Приготвување:
Вклучете ја рерната на 200 степени, а калапот за печење обложете го со хартија. Гравот, јајцата, маслото, солта, циметот, какаото, ванилата и медот измешајте ги па префрлете ги во сад и додадете по желба сечкани јаткасти плодови. Савете ја смесата во калап и печете 35 минути, а во меѓувреме стопете го чоколадот на тивок оган. Прелејте го колачот оставете го во фрижидер на еден час.
Фото: Инстаграм (@gatherandfeast)