Мерките се заокружени на приближните вредности, но ќе бидат доволни за основните рецепти.
1 чаша = 250 мл
½ чаша = 125 мл
¼ чаша = 62 мл
1/3 чаша = 84 мл
Путер и маргарин
1 маргарин = 250 г
½ маргарин = 125 г
¼ маргарин = 62 г = малку помалку од ¼ чаша
Целиот магарин прво со нож преполовете го, а потоа половинките уште еднаш.
Брашно и шеќер во прав
3 чаши = 400 г
1 чаша = 130 г
½ чаша = 65 г
¼ чаша = 32 г
Бел шеќер
1 чаша = 200 г
¾ чаша =150 г
½ чаша = 100 г
¼ чаша = 50 г
2 лажици = 25 г
1 лажица = 12 г
Фото: Pixabey