Мек и пуфлест јапонски чизкејк

Овој десерт е мек како душа и пуфлест како облак, а за вкусот - ќе мора да го пробате

0
385

Состојки за 6 порции:

⅔ чаша млеко
4 унци крем сирење
7 супени лажици растопен путер
8 жолчки од јајца
½ чаша брашно
½ чаша пченкарен скроб
13 белки
⅔ чаша гранулиран шеќер
пергамент хартија
јагода, за да служи
Шеќер во прав, за да служи

Приготвување:

Загрејте ја рерната на 160° C
Во мало тенџере на средна температура, изматете ги млекото, крем сирењето и путерот се додека не се соединат. Тргнето го настрана и оставете да се подизлади.
Во голем сад, изматете ги жолчките, па додадете ја смесата со крем сирење, мешајќи додека не се соединат.
Просејте ги брашното и пченкарниот скроб за да нема грутки и додадете ги и нив и убаво измешајте.
Во друг голема сад, изматете ги белките па додадете го постепено шеќерот.

Додавајте го цврсто изматениот шлаг од белки и шеќер малку по малку во смесата и убаво соединете ги па префрлете ја смесата во калап за печење обложен со хартија.

Ставете го калапот во друг поголем сад за печење во кој ќе ставите 2 см топла вода.
Се пече 25 минути, а потоа уште 55 минути на 135°C, додека тортата не се зголеми  речиси двојно.
Извадете ја од рерната и внимателно превртете ја и отстранете ја хартијата.
Поросете ја тортата со шеќер во прав и сервирајте со јагоди или друго овошје и јадете додека е топло!